zondag 27 november 2011

Explore The North Leeuwarden 26 november 2011

Na 's ochtends vroeg kaartjes veilig gesteld te hebben voor Eurosonic/Noorderslag gaan Carleen en ik 's middags met de trein naar Leeuwarden. Voor de eerste keer is daar het festival Explore The North, een festival dat zich op het grensvlak van muziek, literatuur en kunst begeeft. Op mooie locaties in de binnenstad van Leeuwarden vinden unieke optredens plaats. We halen ons polsbandje op in de Blokhuispoort, de oude gevangenis. Spullen gedropt in het hotel en verder naar de Grote Kerk.
Om 17.00 uur begint in de Grote Kerk de premiere van "Elena" van It Langstme en de Dea. We krijgen een dame en twee heren te zien die met strepen in hun gezicht geschminkt zijn. Elena schijnt een wolfskind te zijn dat in de natuur leefde. We krijgen minimal music die zwaar leunt op ritmes en lange tonen. Klinkt prima in de mooie akoestiek van de kerk. De 40 minuten die de voorstelling duurt is precies goed.
We gaan even een hapje eten in de gezellige binnenstad van Leeuwarden. Het avondprogramma begint pas weer om 20.00 uur. We starten in het cellenblok bij LPG presenteert De Speech 3. In een omgeving die sterk aan de gangen van Alcatraz doet denken staat een podium en is een bar. LPG De Speech is een combinatie van verhalen en muziek. Deze keer werkt LPG samen met Nyk de Vries. Nyk vertelt korte verhalen en de band speelt nummers die daar op gebaseerd zijn. Goede muziek die duidelijk maakt dat de heren weten wie The Beatles waren. Helemaal geen schande. De Speech 3 belooft weer een mooi project te worden.
In hetzelfde gebouw zit poppodium Asteriks, waar I Am Oak een voorproefje geeft van het latere optreden in de Synagoge. De rookmachine is iets te hard aangezet, maar verder is het er prima toeven. Thijs Kuijken staat alleen op het podium met een keyboard met ritmebox. Deze keer spreekt hij het publiek wel aan, ondanks zijn licht autistische neigingen. Samling brengt weer mooie muziek landschappen.
We gaan naar de Post Plaza, waar Tsead Bruinja de schrijver Jan Brokken aankondigt met de opmerking dat iedereen die wil praten de zaal maar moet verlaten. Dat is niet aan dovemans oren gericht. Het toch al niet in grote getale aanwezige publiek wordt daardoor nog een keer gehalveerd. Brokken leest het eerste hoofdstuk van zijn boek "Baltische zielen" voor. Mooi verhaal over een schrijver die meereist met een kustvaarder.
De zaal loopt aardig vol als om half elf de Zweedse singer-songwriter Loney Dear van start gaat. Emil Svanängen is Loney Dear. Hij maakt sinds 2005 muziek en begeleidt zichzelf, door de meeste backing vocals en ritmes te samplen. Vanavond heeft hij een achtergrondzangeres mee die keyboard en accordeon speelt. We krijgen mooie ingetogen liedjes te horen die tussendoor voorzien worden van vrolijke intermezzo's. Aan het begin van het optreden trekt hij zijn schoenen uit om de sample-knoppen met de voet te kunnen te bedienen. De gele sokken zijn volstrekt "not done", maar passen helemaal in de sfeer. Het publiek wordt uitgedaagd om bij te dragen aan het concert. Volstrekt ontspannen worden de nummers gemaakt. Aan het eind brengt hij het niet geplande Harm/slow. Bijna 10 minuten lang, daarmee de dame van de organisatie bijna tot waanzin drijvend. Memorabel optreden.

We lopen naar de Synagoge waar de Groningse trots The Black Atlantic staat. Vorig jaar op Noorderslag gemist door de drukte, daarna waren de heren meer in het buitenland dan in Nederland. Om onbegrijpelijke redenen stonden ze niet op Lowlands. Vanavond halen we de schade ruim in. Onwerkelijk goede nummers door jongens die net de twintig zijn gepasseerd. De goed gevulde zaal geniet er van en laat het over zich komen. Dit is hun eerste optreden na 3 maanden pauze. Ze zijn er goed uit gekomen. Ook de nieuwe nummers klinken goed, waardoor het altijd lastige tweede album al een geslechte barrière lijkt. We zien ze terug op Eurosonic.
Het was een mooi festival. Met iets meer publiek kan deze groeibriljant een pareltje worden. Meer filmpjes op mijn youtube kanaal. http://www.youtube.com/user/dutchknighty?feature=mhee  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten