zondag 18 januari 2015

Noorderslag 2015

We beginnen de zaterdag van Noorderslag al weer vroeg, want via twitter wordt om 13.30 een containersessie aangeboden. We stappen de container binnen en zien daar Dotan staan. Dat is een prettige verrassing, want voor hetzelfde geld staat een Nederhiphop band of andere ellende. Dotan doet deze dag drie shows. Deze sessie, dan vanmiddag op de Grote Markt en vanavond nog een keer op Noorderslag. Hij doet 3  nummers waaronder Fall en Home. Fijne sessie.
We gaan even voor een kop koffie naar The Coffeecompany en zien daar The Cool Quest staan. A;s we er dan toch zijn, dan kunnen we net zo goed even blijven. Dat blijkt een goede keuze. We zien een band die met funky jazz en hiphop zang een feestje weet te bouwen. Ze staan na dit optreden meteen op de lijst van verplichte acts voor Noorderslag.

Op de Grote markt staat even later The Kik. Deze Rotterdammers zijn altijd goed voor een feestje. De zon breekt al een beetje door en de heren maken er een geweldige show van. Gitaar spelen met de gitaar op je rug of met het orgel op de kop. Het komt allemaal voorbij. Goede keuze voor Eurosonic Open Air.

De avond begint om kwart voor acht in de Oosterpoort. In de grote zaal staat Guus Meeuwis met The New Cool Collective.  Waarom dit geprogrammeerd is op Noorderslag is me volledig onduidelijk. Guus zingt een medley van Nederlandstalige liedjes. De urgentie van deze act is net zo groot als The Lady's of Soul of de Vrienden van Amstel live. Voelt een beetje als  zaalvulling.

In de entreehal staat LouisV. Een band die popsongs zingt met een aardig uitziende zangeres. Als ze echter wat tragere nummers gaat zingen zakt het optreden behoorlijk in. De stem van de zangeres is wel aardig, maar niet onderscheidend genoeg om de balads te dragen.
We melden ons bij de Kleine Zaal aan voor een container sessie en zien daar  de jonge honden van Pauw. De afgelopen maanden wonnen ze veel zieltjes tijdens de Popronde. De langharige pubers maken psychedelische rock met een hoog jaren '70 gehalte. Ze maken nauwelijks contact met het publiek en de nummers zijn nogal langdradig.

Bij Yuko Yuko staat een enorme rij, dus we nemen even een kijkje bij Gosto in het CBK. Daar zijn we rap weer weg. het boeit niet echt en we willen op tijd in de kelder zijn voor Sväva. Deze noordelijke dreampop band is het afgelopen jaar enorm gegroeid en staat op doorbreken. De zaal is goed gevuld en krijgt een prima optreden te zien. Afsluiter Flown zal nog wel bij wat mensen in hun hoofd blijven hangen.

In dezelfde kelder staat een half uurtje later Nouveau Velo. Deze band uit Helmond is na Barry van Aerle het enige goede dat er ooit uit deze Blokkerstad is gekomen. Omschreven als pop op de website, maar we krijgen een set  met veel gitaar rifjes en kleine geluidsmuurtjes.  De set gaat in no time voorbij en dan krijgen ze het teken van nog drie minuten. Ze kijken elkaar aan en gaan nog even in de versnelling. Wat een heerlijk bandje.
In de Entreehal staat de muzikale hoop van Groningen: Orange Skyline. Uitgeroepen tot 3FM Serious Talent staan deze jonge jongens misschien wel op doorbreken. Met een zanger met een prima podiumact en frisse Indie gaat dat misschien ook wel lukken.

Op tijd in de Kleine Zaal voor Kovacs. Op Lowlands al gezien en toen meer dan de moeite waard. Nog steeds met haar bontmuts op verschijnt de zangeres iets later dan gepland op het podium. De zangmicrofoon wou even niet meewerken. De sound is Shirley Bassey meets Grace Jones. Als ze een cover van Diamonds are forever doet, ga je je echt afvragen of ze de tune voor de volgende Bond-film gaat doen. Prima optreden met gratis reclame voor haar optreden op 20 februari in Simplon.

Door naar een al vol gestroomde grote zaal waar Typhoon gaat optreden. Het lijkt wel of hij de popprijs gewonnen heeft ipv the Common Linnets. De zaal verandert in een kolkende massa waar gedanst, gesprongen geklapt en genoten wordt. Typhoon geeft al zijn bandleden ook een podium en zweept de zaal naar grote hoogte. Wat een feest.


Na zo'n feest is het even schakelen om wat anders  te gaan zien, maar houden ons aan onze belofte om The Cool Quest nog een keer te gaan zien. De CBK-zaal is redelijk gevuld en er is al een klein feestje aan de gang. Naarmate het optreden vordert wordt het feest groter en groter. We zijn gewoon op een prima afterparty terecht gekomen. De zaal loopt al wat leger want Jett Rebel gaat beginnen. Maar de achterblijvers worden door de band gewaardeerd  en getrakteerd op een toegift. In april staan ze weer in Simplon. Absolute aanrader.
We checken Jett Rebel nog even in de grote zaal. Het is er stampend druk, maar de energie van Typhoon is er niet. De opstelling van de band is veranderd waardoor het nu vooral Jett is die het podium moet vullen. De zangeressen zijn naar achteren geplaatstachter een keyboard. Ik vind het geen verbetering. Als hitje Louise gespeeld wordt komt de zaal echt een beetje los. Dat lijkt ons een mooie afsluiter van een prima avond in de Oosterpoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten